Monday, November 9, 2009

TS Khalid didakwa terlibat skandal I Berhad

SELANGOR - Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor dilaporkan terlibat dalam projek berkepentingan peribadi apabila meluluskan tanah seluar 4 ekar di Seksyen 7, Shah Alam, kepada sebuah syarikat yang dikenali sebagai I Berhad untuk pembangunan kondominium.

Pada asalnya tanah tersebut diluluskan untuk pembangunan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Midlands tetapi dibatalkan dan ditukar kepada projek pembangunan komersial.

"Tidakkah ini bermaksud projek berkepentingan peribadi, kerana TS Khalid turut terlibat dalam syarikat I Berhad ? " soal blog Selangordaily.com

"Ketika TS Khalid menghadapi masalah hutang hampir RM70 juta dengan Bank Islam, adakah dengan meluluskan projek kepada syarikat kroni, satu cara yang cepat untuk mendapatkan wang, melangsaikan hutang tersebut ?," soal blog itu lagi.

I Berhad adalah kepunyaan rakan baik Khalid iaitu Lim Kim Hong. Hubungan urusniaga mereka berdua bermula sejak Khalid memegang jawatan CEO Kumpulan Guthrie Bhd. Ketika itu urusniaga Lim menggunakan syarikat bernama Kanzen Berhad.

Setelah Khalid menjadi Menteri Besar Selangor, Lim Kim Hong sekali lagi menjadi rakan partner perniagaannya apabila kerajaan Selangor mengarahkan Guthrie menjual Midland Estate di Shah Alam kepada syarikat I Berhad.

Midland Estate kini menjadi antara projek terbesar bernilai RM1.5 billion I-City di Shah Alam.