Sunday, May 3, 2009

Nik Abduh selar golongan ‘belawak biawak’ sebar fitnah

Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan fitnah yang mengatakan beliau telah dipanggil oleh Lembaga Tribunal Dewan Ulama PAS Kelantan dan beliau telah diarahkan untuk menarik balik artikelnya bertajuk ‘kerja bodoh’ yang pernah disiarkan di blog sebelum ini.

“Khabar angin itu tidak benar. Itu kerja orang yang menyebarkan fitnah. Kerja ‘belawak biawak’ (lawak bodoh)”, katanya dalam tulisan terbaru dalam blognya bertajuk “Sebelum anda dimamah fitnah”.

Nik Abduh mengakui beliau telah dipanggil oleh Dewan Ulama PAS Kelantan untuk membuat penjelasan lanjut mengenai maksud sebenar artikel di blognya itu.

Beliau turut menyatakan perasaan gembiranya kerana dapat menjelaskan perkara sebenar dan berharap akan dipanggil lagi oleh Dewan Ulama PAS Kelantan.

Beliau menegaskan Dewan Ulama PAS Kelantan yang diketuai oleh al Fadhil Al Ustaz Dato Mohamad Daud Iraqi tidak pernah mengarahkannya untuk menarik balik artikel yang pernah disiarkan dulu.

Malah tegasnya, Dewan Ulama PAS Kelantan telah mendapat penjelasan sebenar dan turut bersetuju dengan pendedahannya itu.

Buktinya menurut Nik Abduh, selepas pertemuan itu, Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Mohamad Daud telah mengeluarkan kenyataan pada 30 April menggesa agar Presiden dan Timbalan Presiden PAS perlu di kalangan ulama.

“Saf kepimpinan yang ada sekarangi wajar dikekalkan tetapi bagi jawatan Naib Presiden dan seterusnya boleh diserahkan kepada pemimpin daripada kalangan profesional atau ulama. Tak perlu pertikailah untuk jawatan lain itu. Jawatan lain tidak penting, kecuali untuk nombor satu dan dua," kata Ketua Dewan Ulama Kelantan.

Kepimpinan PAS sekarang diketuai oleh Datuk Haji Hadi Awang sebagai Presiden dan Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden.

Baru-baru ini, Datuk Husam Musa, Naib Presiden PAS telah menyuarakan hasrat untuk menawarkan diri bertanding Timbalan Presiden, sekiranya dicalonkan.