Saturday, September 19, 2009

PAS bersetuju Negara Liberal,demokratik & bebas kata AnwarAnwar Ibrahim sebagai ketua Pakatan Rakyat (PR) mendakwa kepada media Australia Network bahawa salah satu parti di bawah kawalannya, Parti Islam (PAS)juga turut bersetuju dengan dasar-dasar yang digarisnya untuk mewujudkan sebuah negara Malaysia yang liberal dan demokratik.

Parti PAS sebelum ini didakwa membawa slogan "Negara Islam", tetapi telah menggugurkan slogan itu dan diganti dengan slogan "Negara Berkebajikan" sehingga sekarang ini.

Anwar berkata demikian ketika menjawab soalan daripada Jim Middleton dalam interbiu 'Asia Pacific Focus' sebaik sahaja PR memperolehi kemenangan besar dalam pilihanraya umum baru-baru ini.

Dalam wawancara itu juga Anwar turut mendedahkan bahawa PAS juga turut bersetuju untuk memusnahkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan diganti dengan dasar baru yang dirancang oleh PKR iaitu Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) yang berkonsepkan memberi peluang ekonomi sama rata kepada semua kaum.

Ikutilah wawacara Anwar dan Jim Middleton seperti berikut;

Soalan- Bagaimana dengan parti pembangkang, PAS, bolehkan anda memegang kuasa tanpa sokongan mereka?


Sekarang, Pakatan Pembangkang ialah Keadilan, Parti Keadilan, Parti Islam, PAS dan Parti Tindakan Demokratik(DAP). Sekarang kami mempunyai beberapa siri pertemuan, kami sekarang...telah mewujudkan satu pakatan yang lebih mengagumkan.

Kami telah menandakan agenda kami. Tiada isu untuk mengubah Malaysia mengubah dirinya sendiri untuk menjadi sesuatu yang lain (seperti Negara Islam) selain daripada sebuah negara liberal demokratik dengan perlembagaan dipelihara, kebebasan untuk menentukan yang mana betul dan yang salah, kebebasan bersuara, kedaulatan undang-undang, ekonomi pasaran bebas dan keadilan yang saksama.

Soalan -PAS telah memansuhkan perbezaan positif untuk kaum Melayu di negeri yang dikuasainya. Pada pandangan anda, adakah ini merupakan satu idea yang baik?Sekarang, secara umumnya dasar kami adalah bergerak ke arah Agenda Ekonomi Malaysia. Kami tidak akan, sudah tentu, mengabaikan kepentingan mereka yang dipinggirkan dan miskin, khususnya di kalangan kaum Melayu untuk dilindungi, tetapi pendekatan keseluruhannya perlu baru, satu pendekatan baru perlu diperkenalkan. Bermaksud kita mesti memenuhi keperluan seluruh rakyat Malaysia, dan ini merupakan dasar yang telah diambil oleh PAS dan DAP di Pulau Pinang dan Keadilan di Selangor.

Soalan - Adakah anda jangka mana-mana kerajaan di mana anda sebahagian daripadanya akan lebih Islamik atau kurang, sekiranya saya dapat katakan seperti itu?

errrrrr... Pada saya soalan ini tidak relevan. Maksud saya, Islamik dalam erti kata saya bersembahyang dan tidak mengambil minuman keras, ya. Tetapi saya bukan berada dalam keadaan memaksa orang lain bersembahyang dan tidak mengambil minuman keras.

Sekarang, Islamik dalam erti kata kita membenarkan pelaksanaan kelas-kelas di masjid tetapi kita juga perlu membenarkan perkembangan gereja dan kuil berjalan tanpa diganggu oleh pentadbiran, seperti yang telah kami pantau sebelum ini.

Tiada soalan untuk merobohkan tokong, atau kuil Hindu. Ini adalah maksud saya kepada lebih Islamik kerana ia sepatutnya menjadi lebih adil dan saksama.

Soalan - Bagaimana dengan isu undang-undang Syariah. Apakah pendirian anda untuk soalan tersebut?

Perlu ada ruang, dan mengizinkan orang ramai untuk mempertikaikan dan mengadu termasuk Muslim. Tetapi tidak sama sekali kami izinkan yang bukan Muslim diadili oleh mahkamah Syariah dan bukan Muslim perlu mengizinkan dan diberikan kebebasan untuk diadili di mahkamah sivil.

Undang-undang Syariah setakat ini hanya untuk undang-undang keluarga Islam.... dan dalam sesetengah isu yang Muslim selesa dengannya, tanpa melanggar perkara-perkara lain.

Soalan - Ada yang berkata kerajaan yang bakal diketuai oleh anda secara ringkasnya adalah UMNO dalam cara lain?


Saya adalah seorang demokrat yang liberal. Orang ramai boleh memberikan anggapan. Tetapi kami berada di sini komited untuk satu agenda dan tidak akan berpatah balik. 6 tahun di penjara juga banyak mengajar saya. Anda matang di dalam proses tersebut. Dan anda juga tahu mandat yang diberikan adalah mandat untuk perubahan. Ia bukan satu mandat untuk mengulangi sisa-sisa UMNO. Tiada persoalan mengenai Malaysia yang demokratik, Tiada persoalan mengenai badan kehakiman yang bebas, Tiada persoalan mengenai media yang bebas dan dasar yang adil, dalam ekonomi, dasar sosial kepada semua rakyat Malaysia.